Terug naar Wie zijn de Flagellanten?

Nieuws

11 en 25 juli optreden van de Flagellanten in Grand Café Fanfare v.a. 19:00 uur.
Dinsdagavond 2 juli naar verwachting, groot feest tijdens de oefenavond, met gasten uit Mexico.
Dinsdagavond 25 juni en 9 juli in verband met vakanties geen oefenavond in Grand Café Fanfare.
ARCHIEF  
*****
Dinsdagavond 7 mei zijn de Flagellanten weer te beluisteren in Grand Café Fanfare.

In de maand april zijn de Flagellanten op dinsdagavond geboekt en oefenen niet in Grand Café Fanfare.
Gieterse Flagellanten 25 jaar jong en nog steeds energiek.
 
Een bomvol en warm café Fanfare in Giethoorn was zaterdagavond omgetoverd tot een Flagellanten gelagkamer. Terwijl enkele Aziatische toeristen nog bezig waren met het nuttigen van hun spareribs voltrok zich om hen heen een metamorfose. Het 25 jarig jubileum feest van de Gietserse Flagellanten werd uitbundig gevierd met een uitgebreid optreden.
Gestoken in hun traditionele Flagellanten uitgangskostuum gaf het uit 12 leden bestaande mannenkoor een overzicht van de avonturen die ze de afgelopen 25 jaar hadden beleefd. Opgericht in 1993 als het net even andere Mannenkoor. Geen piraten, geen Shanty, geen kerkkoor, maar net even anders. Ondersteund door video’s werd er verhaald over de oprichting, de herkomst van de kleding en de vele trips die het koor maakte. Het bijzondere koor werd snel interessant voor TV en politiek. Zo reisde het koor op verzoek van de provincie Overijssel af naar Brussel om daar te lobbyen voor subsidies. Een optreden tijdens een commissievergadering van de EU was het gevolg, met toevallig een Schotse voorzitter die de tranen in de ogen kreeg bij het horen van de Mingulay Boatsong. Het stadje waar hij toevallig vandaan kwam. Het was de enige en laatste keer dat de EU dit toestond. Of de reis naar Spreewald om de kontakten met de Duitse partnersteden aan te halen.
Wat ook te denken ook van een reis naar Ierland waarin het koor op grote hoogte samen met de bemanning aan het zingen was en er gedanst werd in het gangpad van het vliegtuig.
Bijzonder ook om de RTL beelden terug te zien waarin tezamen met onder andere de rapartiest Brownie een geheel ander versie van “Mooi is de liefde op het Wiede” op het Bovenwiede ten gehore werd gebracht. Helemaal hilarisch werd het toen voor RTV Oost de bekende presentator Willy Oosterhuis moest proefzingen. Hij moest oefenen met de hoge en lage tonen. En dat gaat “natuurlijk” het beste hangende aan een Gieterse-brug. Helaas kwam de boot niet snel genoeg terug en verried de hoge gil van Willy voordat hij in het water viel dat het met de hoge tonen wel goed zat.
Helaas was Willy niet de enige die nat werd. Er werd ook verhaald over een optreden bij de Sloothaak die eindigde in een nachtelijk avontuur waarin de kar met geluidsapparatuur in de dorpsgracht belande.
De liederen liepen, passend bij de periode van de verhalen, als een rode draad door de 25 jaar heen, en werden door velen uitbundig meegezongen. De tap en bediening draaiden overuren en mede daardoor konden velen het dan ook niet laten enthousiast met het koor mee te doen.
De vele toeschouwers, waaronder ook de met stijgende verbazing kijkende Aziatische toeristen zullen deze avond niet snel vergeten.
Smiddags hadden de mannen al een druk bezochte receptie achter de rug. Met oudleden, partners en vertegenwoordigingen van de andere koren werden warme herinneringen opgehaald. Op het grote scherm een anderhalf durende film van de vele belevenissen.
 
25 Jaar jong is het koor, maar vol energie als altijd nog lang niet uitgezongen.
 
Dank aan een ieder die aan deze fantastische dag heeft meegewerkt en ons heeft bezocht of gefeliciteerd.

Overzichtsfilm 25 jaar Flagellanten.

Voor de echte liefhebber hebben we een overzichtsfilm 25 jaar Flagellanten gemaakt. Deze is zeer het bekijken waard.

https://www.youtube.com/watch?v=t3E7SJYRFLU&feature=youtu.be

Aanstaande zaterdag 21 April vieren we ons jubileum ! Komt allen naar Grandcafe Fanfare in Giethoorn en vier dit met ons mee.

Met dank aan Roel en iedereen die materiaal heeft aangeleverd.

Flagellanten klaar voor 25 Jarig Jubileum.

Zaterdag 21 April vieren de Gieterse Flagellanten hun 25 jarig jubileum.  Het gratis toegankelijke optreden vindt plaats in Grandcafé Fanfare. Ondersteund door vele foto’s en video’s zullen dan warme herinneringen worden opgehaald. Deze avond zijn er markante liederen uit de 25 jarige historie te horen, omlijst door passende anekdotes welke de vele roemruchte optredens markeren.

Flagellanten net even anders

Het allround mannenkoor is in 1993 opgericht om het net even andere mannenkoor te zijn. Geen traditioneel shanty of piratenkoor zoals er al zo vele waren. In hun typische kostuums symboliseren ze de eerste bewoners van Giethoorn. Deze gezelbroeders, Flagellanten genoemd, hebben het land met bloed zweet en tranen ontgonnen. Dit komt tot uiting in de werkkledij en de vele dialect liederen die in de loop der jaren de prachtige omgeving, maar ook het harde bestaan in het Gieterse land bezongen.

Nog steeds zijn de mannen elke dinsdagavond te horen en te zien in het al even bekende en roemruchte café Fanfare in Giethoorn. Hier hebben reeds vele duizenden toeristen de afgelopen jaren kennis kunnen maken met het bijzondere Flagellanten geluid.

De repetities gaan zo naadloos over in een internationaal optreden voor de bezoekers vanuit de gehele wereld. Het repertoire is de afgelopen jaren dan ook uitgebreid met Ierse folk, Shanty’s, Duits, Country , enz zodat op de wensen van alle bezoekers ingespeeld kan de worden.

De 5 CD’S en prachtige DVD die de afgelopen jaren zijn gemaakt vinden dan ook nog steeds gretige aftrek, en zijn over de hele wereld te horen en te bekijken. Ook zijn de heren meerdere malen in regionale en nationale tv programma’s te horen en te zien geweest.

Nu na 25 jaar is het tijd om een feestje te vieren en een echt Flagellanten-gelag te nuttigen.

Dit feestje zal daarom gevierd worden met oud leden, Gietersen en bezoekers die de Flagellanten een warm hart toedragen. Oud leden worden van harte uitgenodigd met het koor mee te zingen.

Gratis toegankelijk

Op zaterdag 21 April zal Grand Café Fanfare daartoe helemaal in het teken staan van de Flagellanten. Er zullen foto’s en video’s vertoond worden, en natuurlijk zullen de mannen een overzicht van liederen uit de afgelopen 25 jaar ten gehore brengen.

Vanaf 16:00 uur is er een receptie voor partners, oud-leden, bekenden, collega’s en andere genodigden

Vanaf 20:00 zal er een gratis voor iedereen toegankelijk Flagellanten festijn en overzichtsprogramma ten gehore worden gebracht. Kom op tijd, want vol is vol,

Roemruchte Flagellanten maken zich op voor 25 Jarig Jubileum.

Het bekende Gieterse mannenkoor de Flagellanten viert dit jaar haar 25 jarig jubileum.

Het allround mannenkoor, opgericht in 1993, telt vele nazaten van deze al oude geselbroeders, welke Giethoorn hebben gesticht.

Nog steeds zijn de mannen elke dinsdagavond te horen en te zien in het al even bekende en roemruchte café Fanfare in Giethoorn. Hier hebben reeds vele duizenden toeristen de afgelopen jaren kennis kunnen maken met het bijzondere Flagellanten geluid. Het is geen klassiek mannenkoor, geen piratenkoor, geen shantykoor en geen popkoor. De aankleding, sound en liederen blijven net even anders, hetgeen de groep zo bijzonder maakt.

De repetities gaan zo naadloos over in een internationaal optreden voor de bezoekers vanuit de gehele wereld. Het oorspronkelijk bijzondere repertoire, bestaande uit Gieters dialect liederen, is de afgelopen jaren dan ook uitgebreid met Ierse folk, Shanty’s, Duits, Country , enz zodat op de wensen van alle bezoekers ingespeeld kan de worden. De regelmatig terugkerende bezoekende groepen en bezoekers uit binnen en buitenland zijn het bewijs van de goede sfeer tijdens de Fanfare optredens.

De 5 CD’S en prachtige DVD die de afgelopen jaren zijn gemaakt vinden dan ook nog steeds gretige aftrek, en zijn over de hele wereld te horen en te bekijken.

Het koor bestaat op dit moment nog uit 12 stoere mannen in kleding uit ver vervlogen tijden en uit een niet meezingende geyt Flokje 2. Het koor heeft bijna 1000 keer op de bühne gestaan in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Ierland.

Nu na 25 jaar is het tijd om een feestje te vieren en een echt Flagellanten-gelag te nuttigen.

Dit feestje zal daarom gevierd worden met zoveel als mogelijk oud leden, Gietersen en bezoekers die de Flagellanten een warm hart toedragen.

Op zaterdag 21 April zal Grand Café Fanfare daartoe helemaal in het teken staan van de Flagellanten. Er zullen foto’s en video’s vertoond worden, en natuurlijk zullen de mannen een overzicht van liederen uit de afgelopen 25 jaar ten gehore brengen.

Oud leden worden van harte uitgenodigd nog één keer met het koor mee te zingen. Meld je daarvoor bij één van de leden. Ook alle Fanfare bezoekers zijn welkom. De toegang is zoals altijd gratis.

Meer informatie over het exacte programma zal binnenkort bekend worden gemaakt.